Kum oyunu terapisi ile ilgili çalışmalar yaklaşık olarak 100 yıllık bir tarihe sahiptir. Özellikle çocukların duygusal ve davranışsal problemlerini tanıma ve tedavi etme amacıyla yaygın olarak kullanılan kum oyunu terapisi, günümüzde farklı birçok alanda kullanılmaktadır.
Örneğin, kum oyunu terapisi; ayrımcılık, şiddet ve savaş görmüş çocuklarda ikincil koruma yöntemi olarak (Hunter 1997, Porat ve Meltzer 1998), mülteci çocukların duygusal sorunlarını anlamada (Almqvist ve Brandell-Forsberg 1995),
okul öncesi dönemdeki çocukların bir travma ya da kayıpla ilgili duygularını sözsüz olarak ifade etmesini sağlamada (Cook ve ark. 2005) ve okullarda bireysel danışma süreci (Van Dyk ve Wiedis 2001) gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Ayrıca klinik alandaki kullanımları dışında, özellikle okullarda görev alan psikolojik danışmalar için bu tekniği kullanmanın öğrencileri tanıma ve öğrencilerin kendilerini sözel olarak ifade edemedikleri zaman kum oyunu gibi etkinliklerle ifade etmelerine olanak sağlamasının faydalı olacağı vurgulanmaktadır (Van Dyk ve Wiedis 2001).
Bu bağlamda, bu gözden geçirme yazısının amacı, ülkemizde henüz yeterince tanınmayan kum oyunu terapisinin en belirgin özelliklerini tanıtmaktır. Yazıda, kum oyunu terapisinin tarihsel gelişimi, kullanım alanları ve kum oyunu terapisiyle ilgili pratik genel kurallar verilmiştir. Ayrıca, kum oyunu terapisinde danışmanın rolü, terapötik teknikler ve terapi süreci ile kısa bir bilgi verildikten sonra bir olgu örneği özetlenmiştir. Son olarak, Türkiye için bazı sonuç ve öneriler ilgili yazın ışığında irdelenmiştir.
Tarihsel Gelişimi
Kum oyunu terapisi çocuk psikiyatristi Margaret Lowenfeld’in ofi sinde 1920’li yılların sonuna doğru oluşmaya başlamıştır. Lowenfeld, herhangi bir kuramdan bağımsız bir teknik denemek adına, çalıştığı çocuklarla minyatür fi gürler kullanmaya başlamış ve bu tekniğin çocuklar üzerindeki olumlu etkisini gözlemlemesi üzerine, bu tekniği “Dünya Tekniği” olarak tanıtmıştır (Bowyer 1970). Aynı yıllarda Erik Erikson ve Melanie Klein da bu oluşumdan bağımsız olarak, danışanda çağrışımlar uyandırmak ve tanıya karar vermek için bir masa (kumsuz) ve küçük nesneler kullanmışlardır (De Domenico 1988, Friedman 1999).
Kullanım Alanları
Kum oyunu terapisinin kullanım kitlesi alanları oldukça geniştir. Bunların başında çocuklar gelmektedir. Oyun çocukların doğal ortamlarının ana bir parçası olduğu için, kum oyunu terapisi çocuklarla sıkça kullanılmaktadır. Özellikle cinsel taciz mağduru olan çocuklarda kum oyunu terapisinin çok etkili olduğu bulunmuştur (Miller ve Boe 1990). Kum oyunu terapisi aile ve çift terapisinde de yaygınlıkla kullanılmaktadır.
Çiftlerin çoğu zaman sözle anlatmakta zorlandığı ilişki dinamiklerini ortaya çıkarma ve yeniden düzenleme konusunda kum oyunu terapisi oldukça etkilidir (Dean 2001). Benzer olarak, kum oyunu terapisindeki fi gürler aile terapisinin
önemli bir tekniği olan soy ağacı yapımında da sıkça kullanılmaktadır (De Domenico 1993). Bunun dışında, kum oyunu terapisi bireysel terapide karşılaşılan birçok konuda da kullanılmaktadır. Bu konuların içinde, stresli olayları yeniden yapılandırma, ego güçlendirme, beceri kazandırma, zıt düşünceleri/deneyimleri uzlaştırma ve alt kişilik boyutlarını birleştirme yer almaktadır (Boik ve Goodwin 2000). Ayrıca, kum oyunu terapisi beyin travması geçirmiş hastalar,
yeme bozukluğu gibi daha özgül alanlarda da başarı ile kullanılmaktadır (Freedle 2006, Zoja 2006).
Kum oyunu terapisi hem tanı hem de tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Tanı amaçlı kullanımında, bu teknik, tedavi sürecinin başında danışmana danışanın problemiyle ilgili daha iyi bilgi alması ve tedavi sürecini şekillendirmesi amaçlı kullanılmaktadır. Tedavi edici olarak kullanıldığında ise kum oyunu terapisi danışanın problemi çözmesine yardımcı bir araç olarak kullanılmaktadır. Kum oyunu terapisinin rehberlik ve danışmanlık alanında süpervizyon sürecinde de kullanımı gözlenmiştir (Dean 2001). Bu kullanım alanlarının dışında, kum oyunu terapisininin farklı kültürel gruplarla olan uygulaması başarıyla kanıtlanmıştır ve bu da bu tekniğin yaygın olarak kullanılmasındaki en önemli etkenlerden biri olmuştur (De Domenico 2001).
Daha fazla bilgi için PDF dosyasını indirebilirsiniz.; Kum Terapisi
Kaynak: Aslı BUGAY
https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/191998/mod_resource/content/0/Kum%20Oyunu.pdf