Büyükler için danışmanlık neyse çocuklar için de oyun terapisi odur. Çocukların kendilerini kelimelerle ifade etme yetenekleri yetişkinlerinki gibi değildir. Yetişkinler yaşadıkları duyguları yakınlarına, arkadaşlarına ya da bir terapiste kelimelerle uygun bir şekilde ifade edebilirken, çocuklar yaşadıkları duyguları daha çok davranışlarla ifade etmektedir. Oyun terapisi çocuklara düşüncelerini, duygularını, ihtiyaç ve arzularını oyunla ifade etme şansı verir. Oyun Terapistiyle çocuklar kendilerini ve dünyalarını daha iyi anlamayı, problemlerini çözmek için çalışmayı ve hayatla daha iyi başa çıkabilmek için gerekli beceriler geliştirmeyi öğrenirler.
Oyun terapisi için ferah, aydınlık bir oda olmalıdır. Çocuğun kendini huzurlu rahat hissettiği bir alan olmalıdır. Gerçek hayattan oyuncaklar , agresyonu açığa çıkaracak oyuncaklar, yaratıcılık ve duygusal salınım için materyallerin olduğu bir çalışma alanı olmalıdır. Özellikle de kum terapisinin de entegre edildiği oyun terapileri duyguların açığa çıkmalarına yardımcı olmaktadır.
EMDR tekniğini oyun terapisinde kullanımı, olumsuz duyguların ve olumsuz deneyimlerin daha kolay, hızlı ve kalıcı bir şekilde duyarsızlaşmasına olanak sağlar. EMDR aşamaları çocukların bilişsel düzeylerine uygun olarak somutlaştırılır ve dikkatlerini çekecek forma dönüştürülür.
Ergenlik dönemi geçişinde yoğun "sosyal medya kullanımı" olan ve sosyal ilişkileri sekteye uğrayan çocuğumuz için Hatice Okçu'dan aldığımız, danışmanlık ile odaklanma ve sosyalleşme yolunda ciddi ilerleme kaydettik. Teşekkür ederiz.
EMDR tekniği, olumsuz yaşantıları silmez. Yaşanılan durumların olumsuz yansımalarına karşı duyarsızlaşma sağlar.
Birçok sorun alanıyla çalışılabilir, duyarsızlaşma sağlanabilir. Ancak yaşanılan anının tamamen unutulması demek değildir.
Aile danışmanı, evli çiftlerin veya aile bireylerinin, ev içinde ortaya çıkabilecek zihinsel veya duygusal sorunlarını aşmalarına yönelik danışmanlık verir.
Öncelikli olarak eşler arasında ya da yakın ve geniş aile çevresindeki diğer bireylerle yaşanan ilişkilere dayalı sorunlar, ailenin yaşam dönemlerine uygun yeni yaşam düzenlemeleri ve çocukların bakımı gibi konular oluşturmaktadır. Ayrıca, ailenin, sağlık, ekonomi, beslenme gibi yaşam kalitesinin etkileyen diğer tüm yaşamsal konular da bu kapsamdadır.
Ergenlik dönemi sosyal, duygusal yönden hayat akışı içerisindeki en zorlayıcı- en çalkantılı- dönemdir. Çalkantıların önüne geçilip duygusal bütünlük ve mantık çerçevesi içinde sürecin atlatılması için uygun görülen ergen terapisi hem ergen birey ve ailesi arasındaki köprülerin sağlamlaştırılmasına hem de bireyin hem anlatabilip hem de anlaşabilen bir yetişkin haline dönüşmesine oldukça yardımcı olmaktadır.
Bu soruya yanıt vermek doğru bir şey değildir. Sorun alanı ve psikoterapide kullanılan yönteme göre değişkenlik göstermektedir. Terapilerin seyrine göre danışan ve terapist bu süreyi belirleyebilirler.
Sorunun ne olduğu, kişiyi ne kadar etkilediği burada çok önemlidir. Kullanılan tekniğe göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle ilk seanslar hafta bir olmakla birlikte ilerleyen seanslarda danışan ve terapist görüşüyle iki haftada bir ya da daha farklı periyot şeklinde düzenlenebilmektedir.
Psikolojik danışmanlıkta hedeflenen asıl konu, bireysel konfor alanınızda kendinizi güvende ve huzurlu hissetmenizdir. Günlerimiz genelde sürekli koşturmaca, kaos, negatif davranışlara maruz kalma, kendi varlığını sorgulatacak deneyimlerle karşı karşıya gelme ve daha bir çok olumsuz olaylar sonrasında, bilişsel farkındalığımızın dönüştürülmesi için en doğru yol, bireysel danışmanlık almaktır.
İletişime Geçin